zaterdag 30 maart 2019

Trilogie voor Obiri bij WK Cross, Cheptegei houdt Oegandese eer hoog

Hellen Obiri voltooit een trilogie bij het WK Cross (foto’s IAAF)

Hellen Obiri heeft vandaag de vrouwenrace bij het WK Cross in Denemarken op naam geschreven. De Keniaanse hardloopster zette op de grasheuvel een versnelling in die haar Afrikaanse concurrentes niet konden beantwoorden. Obiri, de favoriete, liep weg bij de uiteindelijke nummers 2 en 3 Dera Dida en Letesenbet Gidey uit Ethiopië en won de ruim 10 kilometer lange wedstrijd door zand, modder, water en met heuvels in Aarhus. Ze voltooide daarmee een trilogie, want ze is de eerste vrouw met individueel WK-goud op de baan outdoor, indoor en op de cross.

De strijd om de wereldtitel bij de mannen ging wederom tussen de Oost-Afrikaanse landen. De Keniaan Geoffrey Kamworor kon het hoge tempo niet meer doortrekken tot de finish, zorgde dus niet voor een hattrick en moest genoegen nemen met het brons. De Oegandees Joshua Cheptegei rekende in de slotfase af met zijn landgenoot Jacob Kiplimo en won de mondiale crosstitel, nadat vorig jaar zijn medaillekans plaats moest maken voor de 30e plek. Mede dankzij Cheptegei, wereldrecordhouder op de 15 kilometer, was het de eerste keer sinds 1980 dat Oeganda de teamtitel pakte op het WK Cross.