vrijdag 29 maart 2019

Loodzwaar parcours en (Keniaans) topveld bij WK Cross in Aarhus

Het zware parcours van het WK Cross in Aarhus (foto Jan Kejser)

Aanstaande zaterdag 30 maart wordt in het Deense Aarhus de 23e editie van de Wereldkampioenschappen Cross (of veldlopen) georganiseerd. Ondanks dat er geen Nederlanders zullen meedoen, wordt het een spectaculaire cross met Vikingen en een biertent. Daarnaast is er voor de atleten een loodzwaar, heuvelachtig parcours uitgezet dat loopt door een waterbak, zand- en modderbakken en over het grasdak van een museum. Ik loop de programmaonderdelen voor jullie door met daarbij de topfavorieten.

11:00 uur: gemixte estafette
Kenia zal bij het eerste onderdeel, de gemixte estafette van 4 keer ongeveer 2 kilometer, de titel van vorig jaar verdedigen. 10 teams van 4 mannen en vrouwen zullen in deze race samen 8,07 kilometer afleggen, waarin ze het polsbandje moeten overgeven. Verwacht wordt dat de wedstrijd wordt uitgemaakt tussen de Kenianen, met een Olympisch kampioen steeplechase en een wereldkampioen 1.500 meter, en de Ethiopiërs. Ook Marokko kan hoog eindigen bij dit eerste onderdeel.

11:35 uur: meisjes onder 20 jaar
Ook bij de race van 8 kilometer voor vrouwen onder de 20 jaar zullen de Afrikaanse atleten een rol van betekenis gaan spelen. De teamtitel bij dit onderdeel werd in de geschiedenis van het WK veldlopen telkens veroverd door Kenia of Ethiopië. De Keniaanse Beatrice Chebet, de regerend wereldkampioene op de 5.000 meter in haar leeftijdscategorie, is de favoriete voor de individuele titel. Nadia Battocletti, Europees crosskampioene in Tilburg, was vorig jaar de snelste loopster uit Europa en maakt daar dit jaar weer kans op.

12:10 uur: mannen onder 20 jaar
Even later volgt de race voor mannen onder 20 jaar, die eveneens een parcours van 8 kilometer moeten afleggen. Europees kampioen 1.500 en 5.000 meter en drievoudig crosskampioen Jakob Ingebrigtsen zal het gevecht aangaan met de Afrikaanse toplopers. ‘’Ik ga niet naar een WK als ik niet mee kan doen voor de medailles’’, liet de talentvolle Noor aan de IAAF weten. Verder staat een sterk Keniaans team aan de start, met o.a. de wereldkampioen U18 op de steeplechase: Leonard Bett.

13:00 uur: vrouwen senioren
De vrouwen senioren zijn om 13:00 uur aan de beurt voor de 10 kilometer lange cross. Favoriete voor de titel is de regerend wereldkampioene op de 5.000 meter: Hellen Obiri. De Keniaanse is één van de grote concurrenten van de Nederlandse Sifan Hassan, die zich heeft afgemeld voor het crosstoernooi. Haar landgenote Beatrice Chepkoech is wereldrecordhoudster op de 3.000 meter en is ook kanshebber voor het podium. Voor het teamklassement mogen we Amerika ook zeker niet vergeten.

14:00 uur: mannen senioren
Misschien wel het spektakelstuk van de dag is de seniorenrace bij de mannen over 10.000 meter. De Keniaan Geoffrey Kamworror, winnaar van het WK Cross in 2015 en 2017, wil zich graag aan de vier lopers die 3 maal wonnen toevoegen, maar hij krijgt de winst niet cadeau. Hij moet zien af te rekenen met de snelste 15 kilometerloper van de wereld: Joshua Cheptegei uit Oeganda. Daarnaast is er tegenstand van Rhonex Kipruto en Jacob Kiplimo.

Het WK Cross is zaterdag live te volgen op het YouTubekanaal van de internationale atletiekbond IAAF. De livestream begint om 10:45 uur en is te zien via onderstaande link.

Livestream IAAF

Geen opmerkingen: