woensdag 20 maart 2019

Lange afstanden verdwijnen bij Diamond League, domper voor atleten

Krumins naast Afrikaanse atletes bij het WK in 2017 (foto Erik van Leeuwen)

De nieuwe opzet van de Diamond League wedstrijden, een internationale serie van atletiekwedstrijden, is een domper voor snelle langeafstandslopers. De afstanden hoger dan 3.000 meter worden vanaf volgend jaar geschrapt en gevreesd wordt dat de 5.000 en 10.000 meter van de kaart worden gebracht bij de Olympische Spelen. Dit speelt de Afrikaanse toplopers en succesvolle Nederlanders Susan Krumins en Sifan Hassan parten.

De IAAF maakte vorige week bekend dat het aantal disciplines tijdens de Diamond League van 32 omlaag moet naar 24. Dat om de wedstrijden interessanter te maken voor het publiek thuis. Uitzendingen zullen geen 2 uur, maar 90 minuten duren. Lange afstanden zouden te saai zijn om naar te kijken. Ook op de Olympische Spelen worden mogelijk de langste afstanden verwijderd. Het aantal deelnemers aan de Spelen moet van het IOC omlaag om plaats te maken voor sporten die leuker zijn voor de jeugd: skateboarden, surfen en klimmen. Was het hoogst aantal deelnemers aan het Olympische atletiektoernooi in Rio nog 2.005, in Tokio moeten we het doen met zo’n 100 minder: 1.900.

De maatregel is vooral voor Kenianen en Ethiopiërs een grote domper. Een woordvoerder zegt tegen persbureau Reuters: ’Wij Afrikanen moeten schreeuwend duidelijk maken dat de IAAF moet stoppen met deze stille moord van onze langeafstandscultuur.’ Valentijn Trouw, atletenmanager bij Global Sports Communication, verwacht dat er een vermindering komt van het aantal jonge atleten dat doorgroeit via de atletiekbaan naar de marathon. Trouw gelooft in lange carrières waarin eerst snelheid is opgedaan op de baan, voor een eventuele transfer naar de marathon. Een weg die wereldrecordhouder Eliud Kipchoge ook nam richting zijn succes op de marathon. ‘Ik vind het spijtig dat de kans voor jonge atleten om die weg te bewandelen nu gelimiteerd wordt door de IAAF.’

Susan Krumins, tweede op het EK 10.000 meter, verwacht dat veel atleten een punt zullen zetten achter de baanatletiek als de lange afstanden een bijnummer worden. Op de weg is het weliswaar ook mogelijk om een 5 of 10 kilometer te lopen, met meer prijzengeld. ‘Ik denk dat veel langeafstandslopers op deze manier vanzelf naar de weg worden gepusht.’ Het besluit van de IAAF komt ook regerend Europees kampioene Sifan Hassan niet uit. Ze wil zich gaan specialiseren op de 5.000 en 10.000 meter met het vizier op Tokio. 

Geen opmerkingen: