zondag 28 april 2019

Kipchoge wint Londen in tweede marathontijd ooit, Kosgei snelste vrouw

Eliud Kipchoge wint de Londen Marathon in de 2e tijd van de wereld (foto AFP)

De 38e editie van de Virgin Money Londen Marathon is zondag een prooi geworden voor Eliud Kipchoge. De 34-jarige Keniaan won voor de vierde keer de op één na grootste marathon van Europa na 2:02.37. De Olympisch kampioen, die het wereldrecord op de klassieke afstand met 2:01.39 achter zijn naam heeft staan, liep in de laatste twee kilometer weg bij de Ethiopische Mosinet Geremew (2e) en verbeterde zo op overtuigende wijze het parcoursrecord met bijna een halve minuut. Mule Wasihun finishte als nummer 3 in de mannenrace.

Ondanks het ijzersterke deelnemersveld waren er geen absolute toptijden bij de vrouwen, omdat de meesten niet met de tempomakers meegingen. De snelste vrouw, Brigid Kosgei, liep na 30 kilometer weg bij haar concurrentes, om zo solo te finishen voor Buckingham Palace na 2:18.20, een persoonlijk record voor de 25-jarige Keniaanse. Voor haar was het eveneens de vierde zege in Londen. Titelverdedigster en landgenote Vivian Cheruiyot veroverde op bijna 2 minuten achterstand het zilver, terwijl Roza Dereks het podium afmaakte.

De Londen Marathon wordt beschouwd als een ‘mini wereldkampioenschap’, vanwege het sterke deelnemersveld en het grote prijzengeld. Het evenement behoort tot de 6 grootste marathons van de wereld.

Uitslagen

Videoverslag NOS

Brigid Kosgei was de snelste vrouw (foto Getty Images)

Geen opmerkingen: