vrijdag 12 april 2019

Vrouwen voorop bij Enschede Marathon op 14 april 2019

De winnaar bij de vrouwen vorig jaar Kellen Waithira (foto Lars Smook)

Op zondag 14 april a.s. is het Van Heekplein de nieuwe start- en finishlocatie van de 51e jaargang van de Enschede Marathon. In het begin deden zo’n 51 mensen mee, naar verwachting lopen dit jaar naar verwachting ruim 11.000 mensen tijdens dit evenement, met als hoofdafstand de oudste marathon van West-Europa. En waar vele grote evenementen de nadruk leggen op de snelle Afrikaanse mannen, focust Enschede zich sinds 2016 op de topvrouwen.

Een vrouw of een man
In 2016 en 2017 ging een vrouw als eerste door het finishlint. Voor deze 51e editie hebben Caroline Chepkwony en Alice Mogire het parcoursrecord van Sarah Jebet van 2:27.59 uit 2016 als doel gesteld. De Keniaanse Chepkwony heeft een sneller persoonlijk record van een halve minuut sneller en haar landgenote Mogire liep ooit al onder de 1 uur en 10 minuten op de halve afstand. Helaas hebben snelle Nederlandse atletes moeten afzeggen.

Atletencoach Herman Moelard vertelt in het Enschede Marathon Magazine: ‘’Dit jaar hebben we ervoor gekozen om voor de dames geen managementbureau in te huren om het startveld samen te stellen, maar ik doe dat. We besparen zo als organisatie veel geld. Hierdoor kunnen we meer toploopsters binnenhalen. Als een van de dames erin slaagt om een tijd van 2:25 te lopen, ligt er een bonus van €10.000 klaar.’’

Bij de mannen debuteert Geart Jorritsma. De 24-jarige Fries is op weg naar de Nederlandse hardloop top en wist binnen een NK al bronzen medailles op de cross en de 10.000 meter te veroveren. Jorritsma heeft op de halve marathon een tijd van 1:08.38 staan en de vraag is of hij de buitenlandse dames kan bijbenen. Fabian ten Kate, met een persoonlijke besttijd van 1:11.29 op de 21,1 kilometer, kan wellicht ook wat moois laten zien, eveneens als enkele Belgische lopers. 

Meer sfeer
De Enschede Marathon gaat met een nieuwe start- en finishlocatie, het Van Heekplein, een nieuwe toekomst tegemoet. Vanwege de sfeer is besloten hiernaartoe te verhuizen en afscheid te nemen van Boulevard 1940 - 1945. ‘’We willen meer sfeer, de stad en het publiek erbij betrekken. We gaan start en finish combineren met muziek, een hapje en een drankje en hopen zo een goede sfeer te creëren’’, aldus eventmanager Sandra Melief tegen TV Oost. De marathonlopers zullen een mooi en snelle route voorgeschoteld krijgen, dat een stuk door Lonneker loopt.

Afstanden
Het evenement heeft op zaterdag ook nog een recreatieveloop van 3,2 kilometer (2 Engelse Mijlen) te bieden tijdens de ‘Twee van Enschede’. Verder zijn er op zondags diverse kidsruns in de start, een 5 en 10 kilometer en ook een halve marathon. De start van de hele marathon van 42 kilometer en 195 meter is om 10:00 uur.

TV Oost
De regionale omroep TV Oost zal live verslag doen van de 51e editie. De marathon is van 10:00 uur t/m 14:00 uur te volgen op televisie.

Geen opmerkingen: