zondag 7 april 2019

Razendsnelle tijden in Rotterdam voor Kipserem en Nageeye

Abdi Nageeye loopt een Nederlands record in Rotterdam (foto’s ANP)

Rotterdam heeft zijn plek bij de snelste marathons van de wereld bewezen met de razendstelle tijden die vandaag gelopen zijn bij de marathon de Maasstad. De Keniaan Marius Kipserem versnelde in de laatste kilometers en wist zo het oude parcoursrecord, dat sinds 2009 op naam stond van zijn landgenoot Duncan Kibet, met 16 seconden te verbeteren. De winnende tijd werd 2 uur, 4 minuten en 11 seconden.

Ook was er groot Nederlands succes, want Abdi Nageeye wist zijn eigen Nederlands record (2:08.16) met bijna 2 minuten aan te scherpen naar 2:06.17.

De geboren Somaliër liep lang mee in de staart van de kopgroep, wat ook zijn doel was, en zat zelfs nog even op schema voor een nieuw Europees record. De doorkomst bij een halve marathon was voor de snelste atleten 1:02.16 en dat is ruim boven het parcoursrecord. De 30-jarige Nageeye moet dan voor het 30 kilometerpunt een serieus gat laten vallen. Aan de kop blijven Kipserem en Saina over. Eerstgenoemde versnelt na 35 kilometer en gaat dan op weg naar een nieuw parcoursrecord op de Coolsingel.

Ook Khalid Choukoud leverde een goede prestatie. De Nederlander nam revanche na twee teleurstellende edities in Rotterdam, waarin hij uitstapte. Zijn doel was ontspannen lopen en met behulp van een haas kon hij een goede race lopen. De 33-jarige Choukoud werd tweede Nederlander in de NN Marathon Rotterdam met 2:13.41. Hij wil in het najaar de limiet voor de Olympische marathon lopen.

Het is de 7e keer in Rotterdam dat een Ethiopische atlete als eerste vrouw door het finishlint gaat. De winnende tijd wordt 2:22.55, gelopen door Ashete Bekere. Ze verwees de Keniaanse Barsosio, bij wie ze wegliep na 30 kilometer, en de Amerikaanse Tuliamuk naar de nummers 2 en 3.

Klik hier voor een mooi videoverslag van de NOS. Klik hier voor de uitslagen.

Marius Kipserem wint de marathon in een nieuw parcoursrecord

Geen opmerkingen: