vrijdag 5 april 2019

Voorbeschouwing op de Marathon Rotterdam 2019

 
Marius Kipserem, de winnaar van 2016 is ook dit jaar favoriet (foto EPA)

De Marathon van Rotterdam is door de jaren heen uitgegroeid tot een tweedaags hardloopevenement. Aanstaande zondag 7 april worden de topatleten en recreanten vanaf 10:00 uur met het kanon weggeschoten voor de uitverkochte 42 kilometer en 195 meter. Een greep uit de lijst cijfers voor dit weekend: ruim 1.800 vrijwilligers, 16.000 marathonlopers die wederom zullen starten aan de voet van de Erasmusbrug, 300.000 bekertjes water, 30.000 bananen en honderdduizenden toeschouwers. Terwijl de recreanten hun eigen topprestatie leveren, zullen onderstaande atleten strijden voor een hoge eindklassering.

Snelle Afrikanen
De laatste 20 edities finishte een Afrikaan (18x Keniaan, 2x Ethiopiër) als eerste op de Rotterdamse Coolsingel, maar misschien kan de Nederlander Abdi Nageeye voor een verrassing zorgen. Marius Kipserem, van de Rotterdam Marathon in 2016 en de Abu Dhabi Marathon in 2018 doet een gooi naar de overwinning. In totaal staan op de startlijst 6 atleten die ooit binnen de 2:06 uur wisten te finishen. De Ethiopische Ashete Bekele Dido, de topfavoriet in het vrouwenveld, is winnares van de Valencia Marathon en wil afrekenen met haar Ethiopische, Keniaanse en Afrikaanse concurrentes.

Europees marathonkampioen in strijd met Nederlands recordhouder
De Belg Koen Naert hoopt in Rotterdam zijn persoonlijk record te verlagen. Met Naert heeft de organisatie van de grootste marathon van Nederland weer een grote naam gestrikt, want hij werd afgelopen zomer in Berlijn Europees kampioen op dezelfde afstand. Wellicht kan de langeafstandsloper de strijd aangaan met Nederlands recordhouder Abdi Nageeye. Nageeye finishte in 2017 als eerste Nederlander onder de 2 uur en 10 minuten in de Maasstad en heeft de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. De Nederlander Khalid Choukoud wil revanche op de twee voorgaande edities, toen hij moest uitstappen vanwege blaren onder zijn voet. Choukoud heeft het vertrouwen om zijn PR van 2:10.52 aan te scherpen.

Temperatuur zondag
De temperatuur schommelt zondag tussen de 14 graden Celcius (10:00 uur) en 19 graden Celcius (15:00 uur). De deelnemers lopen met windkracht 3 en in de middag zijn er windvlagen.

Live op TV
De Marathon van Rotterdam wordt live uitgezonden bij de NOS. De hele race is te zien in een uitzending die start om 09:30 uur.

Geen opmerkingen: