woensdag 22 mei 2019

Jip Vastenburg: “Ik wil later zeker weten dat ik er alles heb uitgehaald”

Jip Vastenburg won in 2015 de Europese crosstitel (foto Erik van Leeuwen)

Jip Vastenburg is regerend Nederlands kampioen op de 5.000 meter en 10.000 meter, maar wil doorgroeien op een andere afstand. De 25-jarige hardloopster ontdekte in februari de marathon en is van plan op die afstand progressie te boeken. Ik stelde haar een aantal vragen over haar prestaties, nieuwe trainingsgroep en plannen voor de toekomst.

1. Op welke prestatie uit je carrière ben je het meest trots?

“Best een lastige vraag! Ik heb namelijk wel meerdere prestaties uit mijn carrière waar ik trots op ben. Als ik mag kiezen dan zou ik er vier uitkiezen. De eerste is mijn Europese titel bij de junioren op de 5.000 meter. Mijn tweede zou zijn de Europese titel op de 10.000 meter in de categorie onder 23 jaar. Ook de 10.000 meter in Stanford, waar ik mij plaatste voor de Olympische Spelen van 2016, was heel speciaal. En voor mij was afgelopen jaar de EK Cross in Tilburg heel erg bijzonder. Het voelde een beetje als een comeback voor mij. En tevens wonnen we de Europese titel als team.”

2. In februari maakte je je marathondebuut, maar stapte je na 24 kilometer uit. Is de marathon de afstand waarin je je wil specialiseren of blijf je toch voor de 5 en 10 kilometer gaan?

“De marathon is zeker een afstand waarin ik me wil gaan specialiseren. Maar toch ga ik ook zeer actief blijven op de 5 en 10 kilometer. Ik geloof er zelf namelijk erg in dat ik vanuit een goed baanseizoen juist een goede marathon kan lopen.”

3. Onlangs maakte je bekend dat je Papendal verlaat en gaat trainen bij Team New Balance in Manchester. Waarom heb je daarvoor gekozen?

“Ik heb de groep uit Manchester toevallig ontmoet tijdens een trainingsstage in Font Romeu. Het klikte gelijk heel erg goed met de groep en de coach. Ik heb daar veel trainingen kunnen combineren met een aantal meiden en dat heeft mede de doorslag gegeven om naar Engeland te verhuizen.”

4. Hoe kijk je terug op de tijd waarin je in Nederland trainde onder hoede van Grete Koens?

“Ik heb de afgelopen jaren ontzettend goed getraind op Papendal onder leiding van Grete Koens (vroeger zelf een goede atlete). Ik heb vooral heel erg veel geleerd en ik ben in die tijd heel erg gegroeid als atlete.”

5. Wat zijn je plannen voor dit jaar? Ga je je proberen te kwalificeren voor het WK in Doha?

Ik ga de komende weken zeker richten op een aantal mooie baanwedstrijden. Of ik daarna ook het WK in Doha ga doen weet ik nog niet en dat zal ook afhangen hoe de wedstrijden zullen gaan. Wat ik vooral wil dit seizoen is veel wedstrijden lopen op een goed niveau.”

6. Wat zijn je ambities?

“Mijn ambitie is en blijft het lopen van de marathon. Maar daarnaast wil ik mezelf vooral blijven ontwikkelen op alle gebieden. Dus niet alleen als atleet maar vooral ook als mens. Ik wil terug kunnen kijken op een carrière waarvan ik zeker weet dat ik er alles uit heb gehaald.” 

4 opmerkingen:

Erwin Wamelink zei

Top interview weer!

Hans zei

Dat gaat goed Tijn, wie staan er nog meer op je lijstje?

Unknown zei

echt erg leuk interview Tijn, goede vragen .
ga zo door ik ben fan.
groeten Hermien

Tijns Weblog zei

Bedankt allemaal! Ik ga zeker nog een aantal (technische) atleten interviewen.