zondag 28 juli 2019

De finales van zondag op het NK atletiek 2019

 
 Churandy Martina na het behalen van de Nederlandse titel op de 100 meter (foto ANP)

Voor www.hardloopnetwerk.nl, de website waar ik deze vakantie artikelen voor schrijf, hield ik tijdens het NK atletiek in Den Haag (25 t/m 28 juli) de updates bij. Hieronder een terugblik op de finales van vandaag. Klik hier voor het hele artikel.

Zondag 28 juli
  • En de laatste Nederlands kampioen van het weekend heeft zijn medaille ook in ontvangst mogen nemen. Eelco Sintnicolaas wint met 7679 punten het goud. Zilver is er voor Martijn Hoogewerf en het brons gaat naar Steven Eleonora!
  • Ook de 200 meter voor vrouwen is spannend. Nargélis Statia, op papier de snelste, moet op het laatste stuk afrekenen met Tessa van Schagen. Uiteindelijk gaat de titel naar Van Schagen in 23,67 seconden. ”Ik ben blij dat ik op het laatste stuk kon doorlopen”. Leonie van Vliet wordt derde.
  • De strijd om het goud in de 200 meter finale gaat tussen Taymir Burnet, Churandy Martina en Christopher Garia. Uiteindelijk gaat de winst naar Martina in 21,00 seconden. ”Ik ga nog proberen de WK-limiet te lopen.” Garia finisht als tweede, slechts enkele honderdsten voor Burnet.
  • Bij het speerwerpen gaat het tussen Lars Timmerman en Mart ten Berge. Beide gooien het verst in de 1e poging en het verschil is slechts 5 centimeter. Ten Berge wordt Nederlands kampioen met een afstand van 74,89 meter. Tom Egbers eindigt als derde.
  • Bij de 110 meter horden gaat de winst naar Job Beintema. De nummer 3 van vorig jaar gaat dit jaar als snelt over de hordes heen en loopt naar een tijd van 14,27 seconden. Jules de Bont en Dave Wesselink nemen de plaatsen 2 en 3 in.
  • Door haar winst bij het kogelstoten pakt ze haar 21e Nederlandse titel: Melissa Boekelman. Ze stoot in de 5e poging 17,70 meter en is daarmee veruit de beste van het veld. Ze is terug na het afscheuren van haar achillespees. WK-limiet is 18,00 m. Jorinde van Klinken en Jessica Schilder pakken het zilver en brons.
  • Eefje Boons wordt Nederlands kampioene op de 100 meter horden. Ze is duidelijk de snelste in de finale met haar tijd van 13,38 en pakt haar 4e titel. Marijke Esselink eindigt als tweede, voor Chanté Samuel. Favoriete Nadine Visser gaat niet van start wegens stijve hamstrings.
  • De derde atleet die een dubbele winst behaald is Fabian Florant, boegbeeld van het NK. Hij pakt na het verspringen ook de titel bij het hink-stap-springen. In zijn laatste poging springt hij het verst met 15 meter en 41 centimeter. De plaatsen 2 en 3 zijn voor Tarik Tahiri en Joshua Record.
  • Hij pakt in Den Haag zijn 11e Nederlandse titel: Douwe Amels. Bij het hoogspringen komt hij tot een hoogte 2,23 meter en dat is ruim voldoende voor de winst. Amels probeert later om over 2,28 meter te komen, maar dat mislukt. WK-limiet is 2,30 m. Sven van Merode en Marius Wouters mogen ook plaatsnemen op het podium.
  • Lisanne de Witte maakt in de vrouwenwedstrijd over 400 meter haar favorietenrol waar. Ze moet het weliswaar hebben van haar eindschot, maar wint uiteindelijk in 52,29 seconden. De Witte is al zeker van een startbewijs voor het WK. Maureen Ellsworth gaat Lieke Klaver in de slotfase voorbij en wint verrassend zilver.
  • Na een snelle start pakt Terrence Agard voor het thuispubliek de nationale titel op de 400 meter. ”Ik ben enorm blij. Hier ben ik voor gekomen.” Met zijn tijd van 46,15 seconden komt hij niet in aanmerking voor een ticket naar Doha. Tony van Diepen wordt tweede, voor Liemarvin Bonevacia.
  • Anne van de Wiel houdt de nationale meerkamptitel in de familie. Nadat haar tweelingzus vorig jaar de winst pakte, is dit jaar de winst voor Anne. De 1e dag verloopt voor haar matig, maar vandaag weet ze te overtuigen door 3 PR’s neer te zetten. Michelle Oud pakt het zilver en het brons gaat naar Myke van de Wiel.
  • De dubbel is er voor Britt Ummels. Ze weet na de winst bij de 800 meter ook de titel te pakken op de 1.500 meter vrouwen. Ummels blijft tactisch in de rug van Maureen Koster, uiteindelijk de nummer 2, lopen en versnelt op de laatste 100 meter. Ze finisht in 4:11,47. Brons is er voor Jip Vastenburg.
  • Een spannende ontknoping bij de 1.500 meter mannen. Mahadi Abdi Ali en Valentijn Weinans lijken het uit te maken in de slotfase, maar in de laatste 50 meter gaat titelverdediger Richard Douma eroverheen. Hij prolongeert zijn titel in 3:51,99. Weinans wordt tweede, voor Abdi Ali.
  • Nora Ritzen wordt na zilver op de 400 meter horden Nederlands kampioene op het hink-stap-springen. Ze springt in de 3e poging 13 meter en 2 centimeter, een nieuw persoonlijk record voor haar. Maureen Herremans en Meruska Eduarda moeten passen.

Geen opmerkingen: