maandag 14 januari 2019

Ethiopiërs domineren Egmond Halve Marathon

Ayele Abshero wint voor de derde keer de Egmond Halve Marathon (foto ANP)

De 46 editie van de Egmond Halve Marathon is gisteren gedomineerd door de Ethiopische atleten. Ayele Abshero won het jaarlijkse atletiekevenement in 1 uur, 4 minuten en 57 seconden. Hij loste in de straten zijn Afrikaanse landgenoten en kon zo voor de derde keer door het finishlint. Snelste vrouw was de 20-jarige Haven Hailu met een winnende tijd van 1:14:41. Chepngeno volgde op 15 seconden, ruim voor de nummer 3. De vrouwen startten ruim 9 minuten eerder, dat is het verschil tussen de twee parcoursrecords. Bij kilometer 19 werden de eerste 2 vrouwen ingehaald door de kop bij de mannen.

Andrea Deelstra was snel gestart en bleef met de wind in de rug goed doorlopen aan de kop van de vrouwenwedstrijd. Ze kwam als eerste in Castricum aan, maar moest de koppositie afstaan aan de buitenlandse concurrenten. Ruth van der Meijden kwam nog over Deelstra heen en werd snelste Nederlandse. Thuisloper Ronald Schröer kreeg eerst nog tegenstand van Michel Butter en Khalid Choukoud, maar die stapten uit. Schroër verkeerde in topvorm en werd op plaats 9 snelste Nederlander.

Vader en zoons Te Brake finishten ook in de straten van Egmond aan Zee. Het AVA '70 viertal trotseerde de wind die van zee kwam en finishte in nette tijden. Mark 1:17:56, Tim 1:27:16, Luuk 1:33:48 en Jan 1:44:42.

Jan, Tim, Mark en Luuk te Brake met hun medaille (foto Geert Wevers site)