vrijdag 8 juni 2018

Tropische temperaturen bezetten 3e Grachtenloop

 Hier loop ik nog voor Mart Mucheru 

Het was een tropische start van de zomeravondlopen in Bredevoort. Woensdagavond werd hier de 3e editie van de Grachtenloop gehouden. De organisatie lag in handen van Comité Bredevoorts Volksfeest en Atletiekvereniging AVA ‘70 Aalten. De temperaturen lagen rond de 28 graden en de wedstrijd vormde de start voor het volksfeest. Daarom waren de kidsafstanden sterk bezet door de plaatselijke jeugd.

Klokslag 19:00uur klonk het startschot voor de jongste jeugd. Zij moesten een mooie ronde van 1,1 kilometer langs de gracht en door het park van Bredevoort afleggen. Lars Meinen van AVA ‘70 meldde zich met 04:24 als eerste aan de Izermanstraat. Madelief van Erkelens was het snelste meisje in 05:07. Jochem Rensen en Merle Schaart wonnen het Bredevoorts Kampioenschap. 

Twintig minuten later was ik aan de beurt voor de 2,2 kilometer. Na veel drinken, warming-up en startnummers opspelden klinkt het startsein. Ik ben rustig weg en moet vervolgens mensen inhalen om bij mijn loopmaatjes te komen. De eerste ronde gaat prima, leuk parcours, maar aan het eind van het zandpad langs ‘t Grachthuus treed er een steek op, misschien van het eten. De laatste 600 meter is een lijdensweg met snikken en kreunen. Geen fijne ademhaling en niet fijn lopen. Ik zet nog een kleine eindsprint in en val nog over iemand bij de finish. Als ik over de matten van de tijdregistratie kom, heeft de klok de 9 minuten gepasseerd. Ik zit er doorheen en blijf uithijgen op de grond. Ik word geholpen en later gaat het weer beter. Ah ja, het kan niet altijd goed gaan en dat geeft trainer Erwin na afloop aan, die een snelle tijd liep.

Om 19:45uur gaat het grote peleton aan 5 en 10 kilometer-lopers weg voor één of twee rondes langs de Slingeplas, over kasseistroken, langs de Gracht en door het historische stadje Bredevoort. Klaus Schlüter kwam als eerste atleet van de 5 kilometer terug en was met 17:24 zijn concurrenten Björn Demkes en Thomas Konings voor. Wendy Sasse zette een topprestatie neer door onder de 20 minuten te finishen en daarmee was ze de snelste vrouw. Sasse had een voorsprong opgebouwd op Iris Evers en Katja Demkes, de nummers 2 en 3. 

Lars Duistermaat van AV-Archeus leidde van start tot finish de 10 kilometer en moest in de 2e ronde iets toegeven op de tijd. Ondanks de warmte haalde hij er vandaag een prima tijd uit van 37 minuten en 10 seconden. Freddy Dekker zat slechts 20 seconden van Duistermaat verwijderd, voor Jos Sasse. Archeus-atleet Sandra Wassink was de snelste vrouw met 42:24 en zij liet Marjan Doppen en Bianca Piek achter zich. Een deelnemersaantal van 350 finishten in Bredevoort bij de 1e zomeravondloop van AVA '70: de Grachtenloop. 

Foto's Nathan Posthumus en RTV Achterhoek.


Een voorzichtige start in Bredevoort

Geen opmerkingen: