Misschien sta je op een foto op mijn site. Heb je dit liever niet, laat het dan weten.

zaterdag 15 december 2018

AVA ‘70 bezoekt EK Cross in eigen land

AVA ‘70 was met een kleine 50 leden vertegenwoordigd op het EK Cross

Op zondag 9 december vond in Hilvarenbeek, bij Tilburg, de 25ste editie van de Europese Kampioenschappen Cross plaats. Op het terrein nabij de Beekse Bergen kwamen ruim 600 atleten uit 40 landen in actie over heuveltjes, boomstammetjes, zand en veld. Terwijl in Noord-Brabant de laatste voorbereidingen werden getroffen voor het internationale atletiektoernooi, verzamelden in het clubgebouw van AVA ‘70 een kleine 50 atleten voor een busreis naar Hilvarenbeek. Om 08:15 uur kwam het vervoersmiddel van Ditax Dinxperlo in beweging. Op naar het zuiden!

Toen we op de parkeerplaats bij Beekse Bergen aankwamen werden we verwelkomd door AVA ‘70 junior Joppe Roos, die in dienst was getreden bij de organisatie als cameraman. Hij wachtte de Gelderse delegatie samen met ‘gelegenheidsreporter’ Gert-Jan Wassink op. Daarnaast waren nog 2 Aaltense organisatieleden bezig om het EK veldlopen in goede banen te leiden: Tim te Brake en Tom Wevers. Al snel zagen we dat er flink wat plassen op het parcours lagen en dat de aangerade laarzen geen overbodige luxe waren. Het zou een drassige en echte cross worden. Nadat Tim een doos Team NL sjaals had gebracht en de eerste plaatjes werden geschoten, waren we klaar om de Nederlandse atleten en atletes naar goede prestaties te schreeuwen.

Om 10:45 uur werden de vrouwen onder de 20 jaar weggeschoten voor een parcours met een lengte van 4.300 meter. Er werd hard geopend op het eerste stuk, het leek wel een sprint! Een Nederlandse atlete ging meteen hard weg en dit zorgde voor veel enthousiasme bij het publiek. Terwijl Jasmijn Lau tot haar teleurstelling opnieuw als vierde finishte, was er wel een mooie zilveren medaille voor de Nederlandse junioren. 2 wedstrijden werden gedomineerd door de broers Ingebrigtsen uit Noorwegen. Jakob, de Europees kampioen 5.000 meter, haalde een hattrick uit en pakte naast een individuele medaille, ook een podiumplek met zijn Noorse mannen in de leeftijdsklasse onder de 20 jaar. Hij vermaakte het publiek door in de modder te liggen, maar weigerde helaas op de foto te gaan met een 3-tal junioren van AVA ‘70. Bij de senioren kwamen zijn broers Filip en Henrik in actie. Trots als een Viking liet Filip van zich horen toen hij door het finishlint ging na 10.300 meter. Ook bij de rest van de onderdelen ging het publiek uit zijn dak. Het was mooi om de cross van dichtbij mee te maken.

Het middagprogramma beloofde veel spektakel met Europese toppers, want de senioren vrouwen en mannen waren aan de beurt. Nederland had onder de vrouwen een sterk team met onder andere de zilveren medaillewinnares van het EK 10.000 meter: Susan Krumins. Zij liep mee voor de podiumplaatsen, maar moest de eerste 3 helaas laten gaan. De teleurstelling was weggewerkt nadat Jip en Maureen in de top 11 finishten en bekend werd dat het Nederlandse team goud had veiliggesteld. Trots stonden de dames met de Nederlandse vlag te poseren en op de gezichten van Susan (4e), Jip (5e), Maureen (11e), Julia (21e) en Jill (68e) kon je euforie aflezen. 

De laatste stembanden van de Avajanen gingen in de Mixed Relay, waarbij 2 mannen en 2 vrouwen samen 5.800 meter moesten afleggen. De verbazing over waarom Nederland niet aan de start stond heerste onder de AVA-lui. De strijd in de wedstrijd ging tussen Spanje en Frankrijk, waarbij eerstgenoemde land als eerste over de finishstreep ging. Iedereen verzamelde zich weer bij de start, want het evenement was bijna ten einde. Met mooie herinneringen stapte iedereen in de bus 
en reden we het donkere Aalten binnen. Dat AVA ‘70 een supervereniging is, bleek maar weer bij deze activiteit. Iedereen bedankt voor de gezelligheid. Leuk om naast zelf te lopen, ook de passie voor het bewonderen van topatletiek met jullie te delen!

Klik op de foto’s van Max Kooijmans voor een grote weergave.

Goud voor Nederland bij de senioren vrouwen

Geen opmerkingen: