zondag 16 september 2018

Eliud Kipchoge verbreekt wereldrecord marathon

Eliud Kipchoge wint de Marathon van Berlijn (foto AP)

De Keniaanse Eliud Kipchoge heeft vandaag het wereldrecord op de marathon verbroken. Kipchoge kwam in Berlijn als eerste door het finishlint met 2 minuten, 1 minuut en 39 seconden op de klok. Het oude record stond met 2:02:57 op naam van Dennis Kimmeto, dat ook was gelopen op het snelle parcours van de Duitse hoofdstad. De olympisch kampioen was vorig jaar in Monza al 25 seconden verwijderd van de magische grens van 2 uur, maar dit werd niet als officieel wereldrecord erkend.

Meer records
Op zondag 16 september werden nog meer records neergezet. Fransman Kevin Mayer verbrak op de tienkamp het oude puntenrecord. In het Franse Talence kwam Mayer tot een nieuw wereldrecord van 9.126 punten. Sifan Hassan klokte een nieuw Europees record bij de halve marathon van Kopenhagen. Hassan wist in haar race van 1 uur, 5 minuten en 15 seconden ook het Nederlands record op de 10 kilometer en het Europees record op de 15 en 20 kilometer te lopen.