woensdag 15 augustus 2018

Nederland verlaat EK Atletiek Berlijn met 8 medailles

Sifan Hassan

De Europese Kampioenschappen Atletiek 2018 in Berlijn zitten erop. Van 6 t/m 12 augustus hebben 45 Nederlandse atleten op een breed aantal onderdelen gestreden om zo hoog mogelijke prestaties en het liefst een medaille. In vergelijking met de EK's in Zürich (2014) en Amsterdam (2016) zijn er meer medailles binnengehaald, maar is er minder goud veroverd. Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, is tevreden met het aantal plakken voor Nederland. Hieronder staan alle medaillewinnaars beschreven.

Dafne Schippers
De dinsdagavond stond in het teken van de 100 meter finale. In het Olympiastadion wist Dafne Schippers de bronzen medaille voor zich op te eisen en liep ze voor het eerst dit seizoen onder de 11 seconden. Met een tijd van 10,99 finishte ze achter de Britse winnares Dina-Asher Smith en werd de eerste medaille voor Nederland behaald.

Daarna was het de beurt aan Dafne op de 200 meter, een afstand waar ze mogelijk nog een medaille kan pakken. De titelverdedigster kent geen vlekkeloos seizoen in de aanloop naar het EK. De 26-jarige sprintster liep met 22,14 haar beste seizoenstijd. Op Asher-Smith stond geen maat, zij won haar tweede Europese titel.

Susan Krumins
Het was een tactische race, die van Susan Krumins tijdens de 10.000 meter. Kapot bereikte de 32-jarige middellange- en lange afstandsloopster de finishlijn met op de klok 31.52,55. Krumins voelde zich een stervende zwaan en viel zelfs bijna. Maar het leverde wel een zilveren medaille op. Lonah Chemtai Salpeter uit Israël won.

Lisanne de Witte
2 Nederlanders in de finale van de 400 meter en 1 podiumplek. Lisanne de Witte scherpte naast haar derde plek op het podium ook het nationaal record dat op haar naam staat aan naar 50,77 seconden. De 25-jarige atlete kreeg veel aanmoediging van haar zus Laura, die in de series van die afstand strandde. De titel was voor de Poolse Justyna Swiety-Ersetic.

Jamile Samuel
In de schaduw van haar landgenote Dafne Schippers wist Jamile Samuel met 22,37 op de derde plaats te finishen tijdens de finale van de 200 meter. Samuel kaapte voor het eerst op een internationaal titeltoernooi bij de senioren een individuele medaille weg. De 26-jarige sprintster maakte veel progressie dit seizoen en was dolblij.

Na lang wachten was er op de slotavond van het EK goud voor Nederland. Sifan Hassan werd Europees kampioene op de 5.000 meter met 14.46,13, een kampioenschapsrecord. De 25-jarige atlete kreeg tegenstand van de winnares van de 10.000 meter, maar nadat zij een ronde te vroeg stopte kon Hassan onbedreigd naar de finish. De Europees recordhoudster op de gelopen afstand gaf na afloop aan dat het best makkelijk ging.

Estafettevrouwen
Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney liepen samen een zilveren race tijdens de 4x100 meter estafette. De Nederlandse estafettevrouwen zetten met 42,15 de beste seizoenstijd neer en hiermee eindigden ze achter Groot-Brittannië. Ze lieten mooie wissels zien en waren tevreden met het resultaat.